Akasya Balı , Rize Artvin yöresinin doğal bitki örtüsünde olan Akasya ağacının çiçek özlerinin toplanmasıyla oluşturulan, bir bal çeşididir.
Akasya Balı, yerli safkan ve Kafkas arıları tarafından üretilen özel bir baldır. Akasya balı, Robinia pseudoacacia çiçeğinin nektarından elde edilen bir ürün. Çiçeksi bir tadı ve tatlı, güzel bir aroması vardır.
Geleneksel bala göre daha uzun süre sıvı halde kalır ve ona göre daha yavaş kristalize olur. Bunun sebebi daha yüksek bir Fruktoz düzeyine sahip olması olabilir.
Akasya Balının Faydaları:
Akasya balında pek çok önemli antioksidan mevcut ve bunlar sağlığa potansiyel etkilerine katkıda bulunabilirler.
Antioksidanlar hücreleri serbest radikallerden kaynaklanan hasardan korurlar. Serbest radikal hasarı zamanla hastalıklara sebep olabilir.
Flavonoidler akasya balında bulunan temel antioksidan türü durumundalar. Flavonoidler bakımından zengin bir beslenme, kalp hastalıkları ve belli kanser türleri gibi kronik hastalıklara dair riskinizi azaltır.
Akasya balının akneler ile savaştaki yeteneklerine dair bilimsel kanıtlar sınırlı.
Bununla birlikte ticari olarak satılan sivilce karşıtı kremlerin ve losyonların bir kısmının içerisinde akasya balı ve asidik bileşenlerin bir karması bulunuyor.